Riksrevisionen har granskat Försvarsmakten och publicerat en rapport i 11 delar som kan laddas ner här.
Granskningen redovisar en nedslående bild av svensk försvarsförmåga. I den första av rapporterna ”Försvaret – en utmaning för staten. Granskningar inom försvarsområdet 2010–2014 (RiR 2014:8)” står följande att läsa på sidan 10 under rubriken ”Granskningens resultat”:
”Försvarsmaktens förmåga, i förhållande till riksdagens och regeringens krav, är att den är bristfällig idag och kommer att så förbli under de närmaste åren. Enligt Riksrevisionen bedömning kommer Försvarsmaktens förmåga att lösa alla uppgifter att vara begränsad även med en fullt bemannad och resurssatt insatsorganisation. Riksrevisionen bedömer vidare att det finns en betydande osäkerhet om försvarsreformen kan fullföljas.
Under rubriken ”Brister i försvarsförmågan” konstateras följande:
Omfattande personalbrister inom de nya personalkategorierna är gränssättande för Försvarsmaktens tillgänglighet och användbarhet idag och de närmsta åren. Bristande bemanning påverkar också övningsverksamheten negativt, eftersom förband som inte är fullt bemannade inte kan öva fullt ut.
…
Materielbrister som Försvarsmakten framför samt materielbrister som Riksrevisionen sett pekar på att det finns en påtaglig risk att materielen blir gränssättande för Försvarsmaktens förmåga, särskilt vid höga belastningar eller svårare uppgifter.
…
Riksrevisionens samlade bedömning är att Försvarsmakten, vare sig idag eller på några års sikt, kan leva upp till riksdagens och regeringens samlade krav på insatsverksamheten. Enligt Riksrevisionens bedömning, bland annat utifrån analysen av läget på personalområdet, kan det ifrågasättas om samtliga stridskrafter kan uppfylla beredskapskraven.
…
Även med en fullt bemannad och resurssatt insatsorganisation bedömer Riksrevisionen att Försvarsmakten kommer att få svårigheter att hantera alla uppgifter samtidigt under normal beredskap. Vidare visar Försvarsmaktens analyser att en färdig insatsorganisation, som enligt Försvarsmakten kan uppnås först efter anslagstillskott, kan hantera ett begränsat väpnat angrepp under en begränsad tid och inom ett begränsat område av Sverige.”
Vidare i rapporten återfinns rubrikerna:
- Målet för Försvarsmakten är otydligt
- Oklart om försvarsreformen kan fullföljas
- Ansvarsfördelningen mellan riksdagen, regeringen och Försvarsmakten bör på sikt justeras
Det som presenteras i revisionsrapporten stämmer sålunda inte alls med försvarsminister Karin Enströms papegojliknande upprepanden (lärofader Bosse Ringholm) om att omställningen av Försvarmakten går som planerat. Situationen är mer att likna vid följande bild.
Efter Rysslands annektering av Krim, som kanske Nikita Chrustjev gav bort till Ukrainarna i fyllan och villan, har 7 av 8 partier vaknat upp ur sin Törnrosasömn och vill nu se satsningar på en Försvarsmakt som regionalt kan hålla stånd mot en fiende mer än några dagar. Det 8:e partiet har sedan tidigare en plan för satsningar men av någon outgrundlig anledning har inte fekaliepressen uppmärksammat detta med ett enda ord.
Det har publicerats många artiklar på Petterssons om detta monumentala haveri som trots allt kostar drygt 41 miljarder per år. Ett axplock:
Sagan om rikets försvar
Försvaret saknar miljarder
Försvaret klarar inte kraven
Svenska försvaret utplånat och en säkerhetsrisk
Svåra val väntar det svenska försvaret
Försvaret som försvann (del 1 av 5)
Använd sökfunktionen för att finna fler.
Nostradamus_i_norr konstaterar att kejsaren är naken men Karin Enström har hittills endast observerats i påklätt tillstånd.
